Wie de eerste stappen in het produceren van muziek neemt, komt al vrij snel bij de belangrijke vraag, namelijk: welke DAW moet ik kiezen?

Een DAW (Digital Audio Workstation) is een softwareprogramma waarin je muziek kunt componeren en audio kunt bewerken. In deze programma’s kunnen songs gearrangeerd worden, samples worden bewerkt, digitale- (VST’s, Virtual Studio Technology) en analoge sounds en instrumenten worden opgenomen en kunnen daar digitale effecten (Reverb’s, delay’s etc.) aan worden toegevoegd. Ook kunnen in deze programma’s audio worden bewerkt, waaronder ook het mixen en masteren van audio. Vrijwel alle moderne muziek wordt geproduceerd met behelp van deze DAW’s.

Er zijn veel DAW’s om uit te kiezen, ieder met zijn eigen workflow, unieke features, voordelen en nadelen. Het kiezen van een geschikte DAW heeft bovendien ook veel te maken met jouw persoonlijke voorkeur. Welke workflow past het beste bij jouw productie stijl? Welke VST’s wil je gaan gebruiken? Wil je een DAW gebruiken tijdens live optredens? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste DAW.

Graag helpen wij je bij het maken van een goede keuze, door de drie meest gebruikte DAW’s met elkaar te vergelijken, en hierbij de voordelen, nadelen, features etc. voor je in kaart te brengen.

 

Logic Pro

Ontwikkelaar: Apple
Prijs: € 229,99
Bekende gebruikers: David Guetta, Calvin Harris, Armin van Buuren, Hardwell
Alleen beschikbaar voor Mac

Logic Pro is het volwassen broertje van GarageBand. Logic Pro is een krachtige en gebruiksvriendelijke DAW niet alleen voor startende producers, maar kent ook krachtige features voor mixing engineers.

De kracht van Logic Pro zit voornamelijk in de overzichtelijkheid en het gebruikersgemak, zonder hierbij in te leveren op de functionaliteiten. Naast de vele krachtige en hoogwaardige plug-ins die out-of-the-box voor de beginnende producer worden meegeleverd (ook externe plugins kunnen gemakkelijk geïntegreerd worden), beschikt Logic pro ook over een intuïtieve interface, dat ook binnen een zwaardere studio set-up vele toepassingen kent. Hierdoor behoort Logic Pro vaak niet alleen tot de standaard set-up van de studio, maar zijn ook projecten eenvoudig uit te wisselen voor collaboraties.

 

 

 

 

FL Studio

Ontwikkelaar: Image Line
Prijs: €179 (Producer’s Edition) – €279 (Signature Edition)
Bekende gebruikers: o.a. TM88, Martin Garrix, Wondagurl, BOI-1DA, Avicii
Alleen beschikbaar voor Windows

FL Studio, ook bekend als Fruity Loops, is een betaalbare en gebruiksvriendelijke DAW die voornamelijk populair is binnen de hiphop. Een van de meest populaire features van FL Studio is de gebruiksvriendelijke sampler (Pattern mode), waardoor gemakkelijk ‘beats’ gearrangeerd kunnen worden. Ook kunnen samples gemakkelijk gepitched en bewerkt worden (zoals veelvoorkomend in trap en hiphop muziek). Na het arrangeren van de ‘beats’ in ‘Pattern mode’, kunnen vervolgens in ‘Song mode’ de overige sporen met elkaar gearrangeerd worden.

Bij standaard heeft FL Studio niet de meest uitgebreide VST’s, andere DAW’s hebben betere kwalitatieve ingebouwde VST’s en plugins. Echter is het eenvoudig externe plugins binnen FL Studio te installeren, waardoor de populaire universele VST’s ook binnen FL Studio te gebruiken zijn. Verder beschikt FL Studio over enkele unieke plugins die niet beschikbaar zijn voor andere DAW’s zoals Gross Beat. Gross Beat is een gebruiksvriendelijke plugin met, binnen de hiphop en trap muziek, veelgebruikte features zoals het vertragen, en het ‘pitchen en reversen’ van audio.

Een nadeel van FL Studio is dat het enkel beschikbaar is voor Windows.

 

 

 

 

Ableton Live

Ontwikkelaar: Ableton Live
Prijs: €399 (Standard) – €649 (Suite)
Bekende gebruikers: Mike Dean (Kanye West), Diplo (Major Lazer),  Daft Punk, Suzi Analogue
Beschikbaar voor zowel Windows als Mac

Ableton Live is een veelzijdig en krachtige DAW. Ableton beschikt niet alleen over krachtige tools voor de studio, maar is ook dé DAW voor op het podium. Door de nadruk op het live aspect, en de unieke workflow, stimuleert het een muzikale manier van werken voor zowel samplers als instrumenten.

Binnen Ableton schakel je tussen twee schermen, de ‘Arrangement view’ en de ‘Sessions view’. In arrangement view vind je een overzicht van je sporen en arrangement, en de sessions view bestaat uit ‘clips’. Deze clips kunnen bestaan uit ingespeelde (midi) arrangementen, of uit audio, waardoor dus een muzikalere werkwijze gemotiveerd wordt. Deze unieke workflow maakt Ableton Live onmisbaar voor de live set-up binnen de studio en het podium.

Naast de hoogwaardige kwaliteit van de inbegrepen plugins zoals Wavetable, Operator en Collision, kunnen ook de populaire universele externe plugins binnen Ableton gebruikt worden.

De uitgebreide mogelijkheden van Ableton Live perkt het gebruikersgemak wat in, zeker voor de beginnende producer, echter bij het kennen van Ableton’s workflow, zijn de creatieve mogelijkheden vrijwel onbeperkt.